Sata vuotta patruunaosaamista - Sakon legendaariset patruunat

Kuluneen sadan vuoden aikana olemme tehneet mittavan määrän tuotekehitystyötä ja innovaatioita kivääreiden ja patruunoiden parissa. Olemme ylpeitä jokaisesta innovaatiostamme vuosien varrella, mutta osa on toki ylitse muiden niin asiakkaiden kuin sakolaisten mielestä. Ohessa kymmenen poimintaa legendaarisista patruunatuotteistamme.

SAKO 7.62 X 53R 

Sakon patruunatuotanto lähti aikoinaan käyntiin sotilaspatruunoilla vuonna 1929 ja niitä valmistetaan edelleen.

SAKO 9 MM KONEPISTOOLIN PATRUUNA

Patruunoita valmistettiin sotavuosina 275 miljoonaa kappaletta Sakon tehtaalla Riihimäellä. Sako jatkoi 9mm patruunoiden tuotantoa aina 1990-luvulle asti. Sotavuosina kaikki valmistus tapahtui pienessä kivitalossa tehdasalueella. Rakennus toimii tänä päivänä Sakon kokous- ja näyttelytilana.

SAKO 6,3X53R, 7X53R, 8,2X53R, 9,3X53R

1940-luvulla sotilaskiväärin kaliiperi 7,62×53R oli siviili, eli esim. metsästyskäytössä kielletty. Tämän kaliiperisia kivääreitä oli kuitenkin laajasti saatavilla. Tämän takia aloitettiin erilaisten patruuna- ja kiväärimuunnosten valmistaminen. Isoimmat kaliiperit 8,2×53R ja 9,3×53R saatiin poraamalla kotimaisten asepajojen toimesta huonokuntoiset sotilaskiväärit käyttöön sopiviksi ja laillisiksi hirvikivääreiksi. Pienempiin 6,3×53R ja 7×53R kaliipereihin Sako ja muut asepajat valmistivat uudet piiput. Lisäksi Sako valmisti patruunoita näihin kaliipereihin. Näiden eri kaliiperin ansiosta saatiin metsästys Suomessa jatkumaan aikana, jolloin kaikesta oli pulaa.  Isojen kaliiperien 8,2×53R ja 9,3×53R valmistaminen Sakolla jatkuu edelleen.

SAKO 7X33

Sako lähti kehittämään sotien jälkeen ensimmäistä omaa kiväärimalliaan ja lintu/pienriistakivääri Sako L46 otettiin tuotantoon vuonna 1946. L46 on Sakon ensimmäinen oma kiväärimalli, jossa lukkolaite oli suunniteltu samassa yhteydessä kehitetyn Sakon ensimmäisen oman kaliiperin 7x33 ehdoilla.

SAKO 7.62 X 39

Sako toimitti Suomen Puolustusvoimille RK 62:n käyttämän kaliiperin patruunaa 7.62 x 39. Patruunoita alettiin valmistamaan 1960-luvulla ja niitä tehtiin karkeasti arvioiden noin 10 miljoonaa kappaletta vuodessa aina 1990 luvulle asti.

SAKO 6 MM PPC JA 22 PPC (PALMISANO & PINDEL CARTRIDGE)

Sakon 6 mm PPC ja 22 PPC -kaliiperit ovat legendaarisia, tarkkoja kasa-ammunta patruunoita, jotka kehitettiin 1980-luvun lopulla. Kahden amerikkalaisen kasa-ampujan kehittämät kaliiperit ovat ns. villikissakaliipereita. Niiden pohjalta Sako kehitti myös 22 PPC USA ja 6 PPC USA -kaliiperit, joille hankittiin CIP-standardisointi.

SAKO 9.3X66 (370 SAKO MAG.)

Sakon patruunagurun, patruunatehtaan johtajan Erkki Kaupin kehittämä short magnum kaliiperi, joka on edelleen tuotannossa. Tämän kaliiperin johdosta saatiin Mauser-kantainen Magnum-patruunoiden tehoinen kaliiperi. Federal halusi alkaa lataamaan patruunaa USA:ssa ja patruunalle kehitettiin USA-normien mukainen nimi 370 Sako Mag. Federalin toiveesta.

SAKO SUPER MATCH -TARKKUUSPATRUUNAT

Tuotteet kehitettiin 300 m:n kilpa-ampujille yhdessä Suomen puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen kilpa-ampujien kanssa. Patruunat ladattiin Sierran tarkkuusluodilla. Tuotteita tehdään tänäkin päivänä sekä siviili- että viranomaiskäyttöön.

SAKO HAMMERHEAD

Sako Hammerhead on eniten myydyin siviilipatruunamme kautta aikojen. Legendaarisella suurriistapatruunalla on ammuttu mm. Suomen suurin, 24-piikkisillä sarvilla varustettu hirvi. Hirven kaatoi Veikko Sipilä Ylivieskassa vuonna 1982 Sakon L61R Finnbear -kiväärillä kaliiperissa 30-06. Sako teetti kyseisen hirven pohjalta pronssisen hirvipatsaan pääkonttorinsa pihalle Riihimäelle vuonna 2020.

SAKO POWERHEAD BLADE

Sakon omavalmisteinen kupariluoti ja Sako Powerhead Blade -patruuna lanseerattiin vuonna 2020. Puhtaasta kuparista valmistettu lyijytön luoti on varustettu terminaaliballistisella Blade-kärjellä, joka yhdessä 5-vaiheisen laajenemisrakenteen avulla antaa luodille erinomaiset ominaisuudet kattavalla toiminta-alueella. Luoti toimii erinomaisesti lyhyestä pidempiin ampumaetäisyyksiin, pienemmistä eläimistä suurriistaan ja tämä kaikki ilman kompromisseja lentoballistiikkaan.