Sakon legendaarisimmat asemallit sadan vuoden ajalta

Sako juhlii parhaillaan satavuotisjuhlavuottaan. Kuluneen sadan vuoden aikana olemme tehneet mittavan määrän tuotekehitystyötä ja innovaatioita niin kivääreiden kuin patruunoiden parissa. Olemme ylpeitä jokaisesta asemallistamme, mutta osa on toki ylitse muiden niin asehistorian, asiakkaidemme kuin kaupallisen menestyksen näkökulmasta. Ohessa poimintoja legendoistamme.

SAKO LOTTAKIVÄÄRI, 1923

Vuonna 1923 Lotta-kivääristä eli mallista m/24 tuli ensimmäinen Sakon tehtaalla sarjatuotantona kokoonpantu kivääri. Kiväärin nimi on peräisin Lotta Svärd -vapaaehtoisjärjestöstä, jolla oli tärkeä rooli Suomen maanpuolustuksen tukijana. Järjestö keräsi rahaa mm. uusien  piippujen hankintaan ja vanhojen aseiden kunnostamiseen. Uusia piippuja hankittiin  Sveitsistä. Ase oli erittäin tarkka, koska piippu on paksumpi ja piipun sisämitat tiukemmat kuin alkuperäisessä m 1891:ssa.

TIKKA SUOMIKONEPISTOOLI M31, 1924

Suomikonepistoolin suunnitteli Aimo Lahti vuonna 1924. Asetta valmisti Lahden, luutnantti Y.Koskisen, kapteeni V.Korpelan ja luutnantti L.Boyer-Spoofin perustama Konepistooli Osakeyhtiö, joka myi aseen valmistusoikeudet Tikkakosken asetehtaalle 1930-luvun alussa. Asetta valmistettiin Tikkakosken asetehtaalla vuosina 1931-1945 noin 81 000 kappaletta. Lisäksi lisenssivalmistusta oli Ruotsissa, Tanskassa ja Sveitsissä kunkin maan armeijalle.

SAKO PYSTYKORVA M28, 1928

Suojeluskuntain ase- ja konepajan Mosin-Nagant m. 1891 kivääreistä uudistama asemalli. Suojeluskuntien M-28:n yksi merkittävistä kehitysaskeleista oli korvakkeilla suojattu etutähtäin. Kyseinen etutähtäin oli käytössä jo jalkaväenkivääri M-27:ssa. Tähtäinmallin ansiosta kivääriä alettiin kutsua pystykorvaksi ja ensimmäinen pystykorva oli M-27, josta nimi siirtyi ja jäi elämään myöhempiin malleihin. M-28 -kivääri osoittautui laadultaan jopa paremmaksi kuin puolustusvoimien käyttämät vastaavanlaiset aseet.

SAKO M/28-30, 1937 

Suojeluskuntain ase- ja konepajan Mosin-Nagant m. 1891 kivääreistä uudistama asemalli. Jalkaväenkivääri M-28, tutummin pystykorvaksi kutsuttu kivääri osoittautui laadultaan jopa paremmaksi kuin puolustusvoimien käyttämät vastaavanlaiset aseet. Takatähtäin on tässä mallissa Harry Mansnerin kehittämä.  Aalkupään tuotannossa oli käytössä M-28 etutähtäin, myöhemmin tuli malli, jossa korvia avarrettu ja  jyvänsivusäätö toteutettu erittäin täsmällisesti toimivilla siirtoruuveilla. Piiput ovat valmistettu suomalaisesta teräksestä. Sakolle oli merkittävä tunnustus, että MM kilpailuissa 1937 kaikki kiväärilajit ammuttiin M/28-30 kivääreillä.

SAKO M39 UKKOPEKKA, 1939

Suomen kolmannen presidentin P.E. Svinhufvudin mukaan nimetty Sako Oy:n ja Suomen armeijan Mosin-Nagant m. 1891 kivääreistä kehittämä Suojeluskunta ja jalkaväen ase. P.E. Svinhufvud valittiin 1927  Sakon hallintoneuvoston puheenjohtajaksi. Erona Pystykorvaan Ukko-Pekassa on uudelleen muotoiltu tukki, jossa on pistoolikahva, takatukin hihnakiinnitys, joka ei mene tukin läpi, sekä erilainen etutukki. Piippu on kevyempi ja piipun sisämitat väljemmät, jotta ase soveltuu paremmin venäläisten sotasaalispatruunoiden ampumiseen. M-39:n kehitettiin tästä syystä myös uusi paksumpi ja raskaampi 13g D-166 luoti.  Kuvassa on varhainen Ukko-Pekka, ennen vuotta 1941, ilman pistooliperää. Pistooliperä tuotiin malliin tämän jälkeen.

SAKO L46, 1946 

Vuonna 1946 tuotantoon otettiin jo sodan aikana hahmoteltu metsästyskivääri L46.  Vastaanotto Suomessa, Pohjoismaissa ja Länsi-Euroopassa oli hyvä. Merkittävin läpimurto oli Sakon pääsy Yhdysvaltain markkinoille. Amerikkalainen Firearms Internationalin asiamies Jan Winter oli saanut käsiinsä yhden Sakon L46:n, ja oli valmis myymään sitä USA:ssa. Sako L46 ansiosta Sakon Yhdysvaltain vienti kasvoi 1950-luvun kuluessa vuosi vuodelta ja vuonna 1953 tulos ohitti jopa kotimaanmyynnin ja Yhdysvalloista tuli Sakon merkittävin vientimaa.

L46 on Sakon ensimmäinen oma kiväärimalli, jossa lukkolaite oli suunniteltu samassa yhteydessä kehitetyn Sakon ensimmäisen oman kaliiperin 7x33 ehdoilla. L46 on  lintu/pienriistakivääri ja 7x33 siihen soveltuva kaliiperi. Aseessa on myös suunniteluajankohtaan nähden siviiliaseissa harvinainen irtolipas. Tämä on ensimmäinen malli, jossa otettiin käyttöön Sakon tavaramerkiksi muodostuneet eteenpäin levenevät kiikarikiinnityskiilat.

SAKO L57, 1957 

Keskikokoiselle riistalle, kuten peurat, suunniteltu luodikko, johon suunniteltiin oma lukkolaite maailmalla tuohon aikaan yleistyville .308 ja .243 kaliipereille. Luodikossa oli samanlainen Iskurivarmistin, kuin Sako L46 -luodikossa. Iskurivarmistin on lukon takaosassa sidekappaleessa, eteen ja taaksepäin siirtyvänä vipuna, jossa taka-asennossa ase on varmistettu. Aseessa on kuuden patruunan kiinteä lipas. Tämän mallin johdosta Sakon Yhdysvaltojen myyntimäärät kääntyivät yhä suurempaan nousuun.

SAKO L461 VIXEN, 1961 

Kevyt pienriistalle suunniteltu luodikko, joka on edelleen kehitetty Sako L46-mallista. Kaliiperivalikoimaa laajennettiin. Irtolipas on muutettu kiintolippaaksi, jonka pohja on edestä saranoitu. Malli oli pitkään tuotannossa, noin 30 vuoden ajan.

SAKO L61R FINNBEAR, 1961

Suurriistan metsästykseen vuonna 1961 kehitetty malli oli ensimmäinen Sakon omaan lukkolaitteeseen valmistettu suurriistakivääri. Ase on perinteinen, kaksi sulkuolkainen, varmatoiminen jokaisen metsästäjän luottoase.

SAKO/VALMET RK 62, 1962 

Suomen puolustusvoimien kanssa yhteistyössä kehitetty rynnäkkökivääri RK 62 jota valmistettiin sekä Valmetin Tourulan tehtaalla että Sakon Riihimäen tehtaalla. 1970 -luvulla RK62 oli jo jokaisen suomalaisen varusmiehen käyttämä palvelusase.

SAKO VL63 FINNWOLF, 1963 

Sakon kivääreiden viennin kasvaessa eritoten Yhdysvaltoihin, alkoi sieltä tulla toiveita vipulukkoisen kiväärin valmistuksesta. Uuden aseen suunnittelu aloitettiinkin vuonna 1958. Sako VL63 oli Sakon ensimmäinen kivääri, joka vipulukon toimintaperiaatteen ansiosta soveltui sekä oikea- että vasenkätiselle ampujalle.  

TIKKA M-07 HAULIKKORIHLA, 1976 

Vuonna 1970 markkinoille tulleeseen Tikka M07 haulikkorihlaan tuotiin mukaan tähtäyskisko. Myös laukaisukoneistoa muutettiin ja kehitettiin merkittävästi edeltäjästään Tikka M66:ta. 

TIKKA M-55, 1968

Pulttilukkoinen keskikokoinen metsästysluodikko, jossa on irtolipas ja säädettävä laukaisukoneisto sekä kiinteät kiikarin kiinnityskiskot. Liipasimen jousivastusta voidaan säätää lipassolan takaseinässä sijaitsevasta ruuvista. Hyvin suosittu ase, jolla metsästetään tänäkin päivänä ympäri maailman. 

TIKKA M-65, 1969

Pulttilukkoinen järeä metsästysluodikko, lukkokehyksen koko mahdollisti  suurriistan metsästykseen soveltuvien Magnum kaliberien käyttämisen.  Aseessa on säädettävä laukaisukoneisto ja irtolipas. Hyvin suosittu ase jolla metsästetään tänäkin päivänä ympäri maailman. 

SAKO TRG-21 & 41, 1989 

Sakon ensimmäinen tarkkuuskiväärimalli, joka soveltui sekä kilpa-ammuntaan että viranomaiskäyttöön. Tähän malliin pohjautuu nykyisin hyvin menestyneet ja arvostetut Sako TRG 22 ja 42 -mallit, jotka ovat monien viranomaisten käytössä laajasti ympäri maailman. Kiväärissä on modulaarinen rakenne, jossa lukkopiippu ynm. osat kiinnittyvät alumiiniprofiilista koneistettuun runkokiskoon.

TIKKA  M-558, 1986 

Ensimmäinen Sakon Riihimäen tehtaalla tehty Tikka-malli. 

SAKO TRIACE VAIHTOKALIIPERIPISTOOLI, 1980

Olympia-, vakio- ja isopistooliammuntaan tarkoitettu  vaihtokaliiperinen puoliautomaattipistooli, jossa yhteiseen alarunkoon vaihdettava piippu-luistirakenne. Tarkkakäyntistä pistoolia valmistettiin puisella ja käden koon mukaan säädettävällä kahvalla. Laukaisupaine muuttuu automaattisesti eri lajeihin sopivaksi, kun kaliiperi vaihdetaan.

SAKO RK 95, 1995

Puolustusvoimien kanssa yhtistyössä kehitetty rynnäkkökivääri, joka suunniteltiin ja valmistettiin Sakon Riihimäen tehtaalla. Kehityksessä otettiin huomioon RK 62 -mallissa havaitut kehityskohteet. Aseessa on taittoperä ja suljettava kaasuventtiili, joka mahdollisti kiväärikranaattien käytön.  

SAKO 75, 1997 

Sakon 75-vuotispäivää juhlistettiin uudella asemallistolla. Sakon historian laajimman tuotekehitysprojektin tuloksena suunnitellun Sako 75 -tuotesarjan menestys olikin erinomainen. Sakossa koettiin, että  kaikki siihen asti valmistetut luodikot olivat enemmän tai vähemmän pohjautuneet jo sodan jälkeen suunniteltuihin ensimmäisiin metsästysasemalleihin. Uudesta mallistosta oli tarkoituksena tehdä ensimmäistä kertaa kokonaan uusi asekonstruktio. Tällä kertaa kehitystyötä ryhdyttiin tekemään uudelta pohjalta, ja sitä varten tehtiin ennennäkemättömän laajat käyttäjäkyselyt, joiden nojalla asetta ryhdyttiin suunnittelemaan.

Teknisesti mallistossa oli  merkittäviä uudistuksia. Toimintavarmuutta paransivat lukkorungon kolme sulkuolkaa ja mekaaninen hylsyn ulosheitto. Käyttäjäkyselyiden tuloksena mallistossa oli tarjolla synteettinen tukki, jossa oli kumimaiset otepinnat. Lisäksi ensimmäistä kertaa Sakon aseissa oli kokonaan ruostumattomat metalliosat. Uutta oli myös irtolipas. Sako 75 -malliston menekkiä ja menestyksen tuomaa hyvää mainetta ja tukea koko yhtiön brändille on syytä pitää erityisenä merkkipaaluna.

SAKO TRG-22 & 42, 1999

Kehitysprojekti tehtiin yhteistyössä puolustusvoimien kanssa. Sako TRG 22 ja 42 -mallit ovat monien viranomaisten käytössä laajasti ympäri maailman. Viranomaismallit pohjautuvat siviilimarkkinoillakin olevaan perusmalliin, mutta lähes jokainen Sakon viranomaistoimitus on jollain tapaa räätälöity. 

TIKKA HAULIKKO 512S, 2000

Kaikki Tikka 512S -haulikot perustuvat Suomessa suunniteltuun Valmet 412 -haulikkoon. Tikka 512S:n myötä tuotanto siirtyi Italiaan Marocchin tehtaalle ja siinä vaiheessa haulikon nimeksi otettiin Tikka. Kyseisiä haulikoita tehdään tänäkin päivänä Finnclassic nimellä Marocchin tehtaalla. Vanhat Valmetin vaihtopiiput ovat edelleen yhteensopivia uusiinkin Finnclassic-haulikoihin.

TIKKA T3, 2002

Sunnittelun lähtökohtana oli valmistuskustannusten alentaminen ja  uuden hintasegmentin ase. Kaikki kustannussäästöt tehtiin toimintavarmuutta, tarkkuutta ja turvalllisuutta  vaarantamatta. Näin saavutettiin erinomainen hinta-laatusuhde. Tikka T3 -mallisto on ollut suuri myyntimenestys, jonka miljoonannen kappaleen Sako valmisti  maaliskuussa vuonna 2020.

Tärkeimmät kustannussäästöt saatiin suunnittelemalla osia, jotka voitiin valmistaa ruiskupuristamalla erilaisista lasikuituvahvisteisista materiaaleista. Lisäksi suunniteltiin vain yksi lukkolaitepituus kaikille kaliipereille. Kaliiperien vaatimat muutokset toteutettiin erikokoisilla lippailla ja lukoilla. Tikka T3 Lite-malli oli Sakon ensimmäinen jolla voitettiin NRA:n vuoden ase palkinto. Las Vegasissa järjestettävässä alan suurimmassa messutapahtumassa, Shot Show’ssa, Tikka T3:lle myönnettiin peräti messujen Best Buy! -palkinto.

TIKKA T3 TACTICAL, 2004

Tikka T3 Tactical kehitettiin niin siviili- kuin viranomaiskäyttöön soveltuvaksi keskihintaluokan tarkkuuskivääriksi. National Rifle Association valitsi tarkkuusammuntaan soveltuvan Tikka T3 Tacticalin Vuoden ase -palkinnon voittajaksi vuonna 2007.

SAKO QUAD, 2006

Sako Quad on vaihtokaliiperi-pienoiskivääri, jossa on neljä eri kaliiperia. Piipun vaihto tehdään käyttäen aseen mukana tulevaa työkalua. Jokaisessa vaihtopiipussa on oma sarjanumeronsa. Helppokäyttöinen Sako Quad -piipunvaihtorakenne on patentoitu. Piiput ja lippaat on värikoodattu, joten yhteensopivat osat on helppo tunnistaa. Vaihtokaliiperisuus mahdollistaa erilaiset harjoitus- ja metsästysammunnat.

SAKO 85, 2006

Vuonna 2006 eli kymmenen vuotta Sako-luodikoiden edellisen suuremman lanseerauksen jälkeen markkinoille tuotiin uusi Sako 85 -mallisto. Se pohjautui suurelta osin Sako 75:een. Pääosa muutoksista perustui uusiin valmistustekniikoihin erityisesti pääkomponenttien valmistuksessa. Sako 85 - mallistossa on 6 eri lukkolaitekokoa kaliipereiden optimaalisen toiminnan varmistamiseksi. Muita uudistuksia itse aseeseen tehtiin saadun palautteen perusteella, kuten parannettu lukon ohjaus, lippaiden ns. "risuvarmistus" ja patruunan pakkosyöttö.

SAKO A7, 2008 

A7 kehitettiin USA:n markkinoille keskihintasegmentin tuotteeksi Sako 85 ja Tikka T3 -mallistojen väliin. Sako A7 - mallissa on mm. 3 - sulkuolainen lukkolaite, päältätäytettävä keskeltä syöttävä irtolipas sekä ruuveilla kiinnitetyt Weaver tyyppiset kiikarikiilat.

SAKO TRG M10, 2011

Sako TRG M10 on pulttilukollinen modulaarinen tarkkuuskivääri. Kiväärin kaliiperi voidaan muuttaa piippua, lukkoa ja lipasta vaihtamalla. Aseessa on taittoperä, jonka ergonomiaa voidaan säätää monipuolisesti. Poskipakka ja vetopituuden säädöt ovat jousikuormitteiset, jotta ampujan ei tarvitse säädön vuoksi muuttaa ampuma-asentoa. Vaihtokaliiperiominaisuus mahdollistaa erityyppisten ammuntojen suorittamisen eri kaliiperivalinnoilla. Sako TRG M10 on seuraavan sukupolven tarkkuuskivääri, pohjautuen Sako TRG-mallien erinomaiseen maineeseen. 

TIKKA T3X, 2016

Tikka T3 ja sen uudistettu malli T3x ovat olleet suuria maailmanlaajuisia myyntimenestyksiä ja niitä on valmistettu yhteensä jo yli miljoona kappaletta. Suurin muutos olivat lisävarusteena myytävät tukin vaihdettavat otepinnat. Ulosheittoaukkoa laajennettiin ja sidekappale muuttui metalliseksi. Perälevy suunniteltiin vähentämään rekyyliä. Laajaan mallistoon kuuluu eri käytötarkoituksiin soveltuvia kivääreitä aina tarkkuuskivääreistä perinteisiin metsästysaseisiin. Myös tukeissa vaihtelevat eri väri - ja kuvio mallit, sekä pinnoitus materiaalit.

TIKKA T3X TACT A1, 2017

Keski-hintaluokan erinomainen tarkkuuskivääri, jonka suurimmat siviilimarkkinat ovat olleet Yhdysvalloissa. Kiväärissä on modulaarinen tukin rakenne, joka mukautuu ampujan yksilöllisiin mieltymyksiin. Tukki perustuu alumiiniseen runkoon, joka takaa erinomaisen tarkkuuden. Tämä tarkkuuskivääri on varustettu metallisella 10 patruunan lippaalla. Tuote on saavuttanut ansaitusti jalansijaa myös viranomaispuolella.

TIKKA C19 RANGER RIFLE, 2018

Sako voitti Kanadassa tärkeän viranomaiskilpailun, kun valtio valitsi Tikka T3 -kiväärin puolisotilaalliselle Canadian Rangers -osastolle uudeksi virka-aseeksi. Kivääri on suunniteltu erittäin vaativiin olosuhteisiin ja läpäisi vaativat testit, joissa valintakriteereinä olivat toimintavarmuus ja suorituskyky.

TIKKA T1X

Vuonna 2018 lanseerattu Tikka T1x MTR pienoiskivääri toi odotetun lisän Tikka-tuoteperheeseen ja se otettiin hienosti vastaan niin maailmalla kuin kotimaassa Suomessakin.  Erittäin hyvin liikkuva lukko ja hyvä laukaisutuntuma ovat tuttuja Tikka-laatua isommista kivääreistä. Tikka T1x:ssa käytetään samaa tukkia kuin T3x:ssa, jolloin suurempaan aseeseen siirtyminen on vaivatonta jos harjoittelu on aloitettu T1x pienoiskiväärillä. Tikka T3x:n lisävarusteet ovat niinikää yhteensopivia T1x:n kanssa.

SAKO S20, 2020

Vuonna 2020 Sako määritteli rohkeasti uuden pulttilukkokivääriluokan. Sako S20 on ensimmäinen oikea hybridikivääri, joka muuntuu ampujan  tarpeisiin. Sako esitteli julkaisun yhteydessä sekä ergonomisella metsästystukilla ja  taktisella tukilla varustetut mallit, joista metsästystukki on Sakon kautta aikain ensimmäinen peukalonreiällinen tukki. Taktisen tukin ja alumiinirungon esikuvana puolestaan on Sako TRG. Tukkien vaihtaminen on nopeaa ja helppoa, ja kiväärin voi käytännössä muutamassa minuutissa muuttaa taktisesta kivääristä metsästyskivääriksi ja päinvastoin. Tukin runkona on korkealuokkainen alumiinirunko, joka ottaa vastaan kaikki rekyylin voimat. Tuotelinjaan kuuluu myös kattava lisävarustevalikoima.