SAKO 90 – Uudelleensyntynyt

SAKO LANSEERAA USEAAN METSÄSTYSTYYLIIN SUUNNITELLUN SAKO 90 KIVÄÄRIPERHEEN

Sako, maailmalla arvostettu suomalainen kivääri- ja patruunavalmistaja, on jalostanut korkealuokkaisten pulttilukkokiväärien tarjoamaa ja julkistaa nyt Sako 90 tuoteperheen intohimoisille metsästäjille. 

Sakon korkealuokkaiset pulttilukkoiset kiväärit kehittyvät ollen entistäkin kevyempiä, tarkempia ja luotettavia. Sako 90 -tuoteperheen kanssa saavutat uuden tason metsästyskokemuksessasi sillä tuotteet on kehitetty metsästäjien ehdoilla luotettavaksi kumppaniksi metsästysretkille.

Sako 90 -tuoteperheellä on vakaa perusta Sako 75 ja Sako 85 -mallistoista edeltävien 25 vuoden ajalta. Sako 90 -perhe koostuu seitsemästä itsenäisestä kiväärimallista, jotka on tarkkaan kehitetty eri tyylisiin metsästysmuotoihin niin vuoristosta tasamaalle kuin kyttäysjahdeista ajojahteihin.

- Sako 90 tuoteperheessä on kolme kiväärimallia (Sako 90 Peak, Sako 90 Quest ja Sako 90 Quest Ultra) intohimoisille metsästäjille, jotka inspiroituvat eränkäynnistä monenlaisissa olosuhteissa ja vaihtelevissa maastoissa vaatien kivääriltään parasta sourituskykyä, luotettavuutta, keveyttä ja tasapainoa. Sako 90 tuoteperheessä on myös neljä kiväärimallia (Sako 90 Hunter, Sako 90 Bavarian, Sako 90 Adventure ja Sako 90 Varmint) perinteisemmän ja klassisemman metsästyksen harjoittajille, niin pien- kuin suurriistakin metsästykseen, kertoo Miikka Tamminen, R&D Director, Sako Oy.

Sako 90 -mallisto on kehitetty Sako 85 -perheen vahvalta pohjalta mahdollistaen legendaarisen Sako-metsästyskokemuksen, joka perustuu tuotteidemme tinkimättömään tarkkuuteen, luotettavuuteen ja silkkisen sulavaan lukonliikkeeseen -ominaisuuksiin, joista Sako on tullut tunnetuksi jo useiden vuosikymmenien ajan. 

- Sako 90 kivääriperheen lanseeraus on tärkeä virstanpylväs yrityksellemme ja yhteistyökumppaneillemme. Olemme yhdessä kuunnelleet asiakkaidemme toiveita ja huomioita uudistaaksemme Sakon brändiä ja Sakon tarjoamaa, jotta pystymme jatkossakin vastaamaan uskollisten ja intohimoisten asiakkaidemme vaativimpiinkin tarpeisiin, toteaa Petri Rolig, Rifles Business Unit Director, Sako Oy.

Sako 90 tuotteet lanseerataan kansainvälisesti 10.5.2023 digitaalisessa lanseeraustapahtumassa Sakon sosiaalisen median kanavissa ja sivustolla www.sako.global. Sako 90 tuotteet ovat saatavilla valituilla kauppiailla ympäri maailman 10.5. alkaen. Sako 90 malleissa on käytössä viisi eri aktiokokoa räätälöitynä eri kaliiperiryhmille. Ensimmäiseksi jälleenmyyjillä on tarjolla lyhyttä (.308Win asti) ja pitkää aktiokokoa (magnum-kaliiperit). Muut aktiokoot ja niihin liittyvät kaliiperiryhmät tulevat saataville jälleenmyyjille myöhemmin vuonna 2023 ja 2024. Sako 90 Quest Ultra -malli Sakon hiilikuitupiipulla tulee saataville vuoden 2023 Q4 aikana. 

SAKO  90 -TUOTEPERHEEN PÄÄOMINAISUUDET JA TEKNOLOGISET RATKAISUT

Sako 90 kehys on suunniteltu äärimmäiseen tarkkuuteen ja sujuvimpaan käytettävyyteen

Sako 90 kiväärimalleissa on kehys, jossa on minimoitu kontaktipinta lukon ja kehyksen välillä. 

Tällä mahdollistetaan maailman paras ja sulavin lukon liike. Kehykset on valmistettu aventamalla. Menetelmällä saadaan lukon sulkuolkia vastaava sisämuoto kehykseen. Aventamisen avulla kehyksen sisäpinnat ovat suorat ja sileät, jotta lukon on helppo liikkua sujuvasti. Lukon sulava liike on erityisen tärkeää esimerkiksi silloin, jos tarvitaan nopea toinen riistalaukaus.  

Kehys on kiväärin sydän, johon kaikki komponentit liittyvät. Kehys vastaanottaa ja välittää rekyylivoimat ja siksi sen muotoilu, materiaalivalinnat ja petaus täytyy toteuttaa harmoniassa. Näin saadaan aikaan toistettava tarkkuus. Sako 90 kehystä on vahvennettu ja kiertojäykkyyteen on kiinnitetty huomiota muotoilemalla kriittiset alueet entistä paremmin, erityisesti ulosheittoaukon yläpuolelta. Sako 90 kehyksen petaus on tasainen. Petaus ja teräksinen rekyylivastin sekä niihin liittyvät pinnat takaavat, että kaikki komponentit palaavat samaan pisteeseen jokaisen laukauksen jälkeen mahdollistaen toistettavan tarkkuuden. 

Sako 90 kivääriperheessä on eri kehyskokoja, jotka on suunniteltu eri kaliipereille. Tämä mahdollistaa lyhyimmän mahdollisen lukon liikkeen kullekin kaliiperille, jonka ansiosta lukon käyttö on nopeaa. Optimoitu kehyskoko takaa myös sen, ettet kanna turhaa painoa mukanasi. 

SAKO 90 KIVÄÄRIPERHEEN MALLEISSA ON MONIPUOLISET OPTIIKAN KIINNITYSMAHDOLLISUUDET 

Picatinny-kehyksellä varustetuissa malleissa on suoraan kehykseen koneistettu picatinny-kisko. Optilock-kehys mahdollistaa esteettömän näkymän avotähtäinten läpi sekä optiikan tai punapistetähtäimen kiinniittämisen luotettavasti. 

SAKON LUKKO ON MARKKINOIDEN LUOTETTAVIN JA KENTTÄTESTATUIN – SE TAKAA VAKAAN KÄYTETTÄVYYDEN JA MAKSIMAALISEN TURVALLISUUDEN 

Kaikissa Sako 90 kivääreissä on kolmisulkuolkainen lukko. Lukon sulkuolat on optimoitu eri aktiokokoihin, jotta saadaan kullekin kaliiperille maksimaalinen sulkupinta-ala. Lisäksi kaikki Sako 90 aseet CIP-testataan tehtaalla kahdella korkeapainepatruunalla. 

Sako 90 kiväärien ulosheitto on toteutettu plungereilla. Menetelmä on todettu varmatoimiseksi mm. Sako TRG-tarkkuuskivääriperheessä. Ulosheiton toimintavarmuus on erityisen tärkeää vaarallisen riistan metsästyksessä. Sakon lukon toimintaa on testattu yli viidellä miljoonalla syklillä ilman toimintahäiriöitä. 

Sako 90-kiväärin lukko on luotettavin, kenttätestatuin ja takaa turvallisen ja varman toiminnan.

LISÄTARKKUUTTA HELPOSTI SÄÄDETTÄVÄN LAUKAISUKONEISTON AVULLA

Kaikissa Sako 90 malleissa on säädettävä laukaisukoneisto, jossa käyttäjä voi valita viidestä eri laukaisuvastuksesta juuri itselleen sopivan, ilman että kivääriä pitää purkaa. Kiväärin muokkaaminen eri  käyttökohteisiin on vaivatonta, kun laukaisuvastusta on mahdollista säätää selkeästi merkatun asteikon mukaan. Tämän johdosta ampuja voi oppia johdonmukaisen tavan vetää liipasimesta paremman tarkkuuden saavuttamiseksi. Liipaisimen paikka on myös säädettävissä eri kokoisille käsille sopivaksi. 

SAKON HIILIKUITUTUKKI ON ERITTÄIN JÄYKKÄ JA HILJAINEN SEKÄ RAKENTEELTAAN UMPINAINEN JA KOLMIULOTTEISESTI VERKOTETTU, JOLLOIN REKYYLIVOIMAT OVAT HALLITTAVISSA JA TOISTETTAVA TARKKUUS PARANEE

Tietyt Sako 90 kiväärimallit on varustettu kevyillä hiilikuitutukeilla. Tukit on valmistettu RTM-tekniikalla (resin transfer molding). Tekniikkaa käytetään mm. ilmailuteollisuuden kriitiisissä osissa, joissa rakenteen tulee olla äärimmäisen luja ja kevyt. Sako RTM-teknologiassa tarkkaan koneistettuihin muotteihin tuodaan hartsi sekä hiilikuitukudos. Muottiin luodun tyhjiön avulla kolmiulotteinen hiilikuituverkko saadaan tasaisesti koko tukkiin. Teknologia luo varman pohjan rekyylivoimien hallintaan. 

Kudottu hiilikuituverkko yhdessä huokoisen sisärakenteen kanssa vähentää rekyylin tuntua siten, että jopa hyvin kevyt kivääri on miellyttävä ampua. Hiilikuidun rakenne on hyvin lämpötilavakaa, eli vaihtelevilla lämpötiloilla on vain minimaalinen vaikutus tukin mittojen elämiseen. Näin petauspinnat pysyvät vakaina ja kiväärin tarkkuus säilyy.   

Sako RTM-teknologiassa tukin muoto on täysin suljettu niin, että jäykkää ulkokuorta tukee sisärakenne. Näin tukki ei ole ontto eikä koliseva kuten vanhanaikaiset hiilikuitutukit. 

Sako RTM-hiilikuitutukit on suunniteltu erityisesti vaihteleviin olosuhteisiin ja maastoihin, jotta metsästäjän ei tarvitse kantaa mukanaan turhaa painoa ja hän jaksaa kulkea pidemmälle ja ampua paremmin.

SAKO HIILIKUITUPIIPUT – TASAPAINOA, KEVEYTTÄ JA SÄÄNKESTOA 

Sako 90 Ultramallit on varustettu hiilikuitupiipulla, joka on valmistettu erityisellä kerrostustekniikalla. Sakon hiilikuitupiippuprosessi perustuu kerrostustekniikkaan sekä piippuprofiilikohtaiseen muottiin. Näin aikaansaadaan tarkat toleranssit ja monikerroksinen hiilikuiturakenne. Tällä CFM-menetelmällä (carbon fiber molded) teräksen ja hiilikuidun rajapinta on täydellisesti hallinnassa taaten saman äärimmäisen tarkkuuden, joista teräspiippumme ovat tunnettuja. 

Viemällä kuiva hiilikuitukudos muottiin ja luomalla muottiin tyhjiö, saadaan aikaiseksi tasalaatuinen rakenne läpi hiilikuitukerrosten mahdollistaen jäykän rakenteen ja piipun värähtelyn vaimentamisen. 

Piipun paino pienenee oleellisesti, kun iso osa teräksen paksuudesta korvataan hiilikuidulla. Kiväärin tasapainopiste pystytään optimoimaan, kun painoa vähennetään koko piipun pituudelta. Aseen käsittely ja tähtääminen on helpompaa massakeskipisteen ollessa kiväärin keskiosassa. 

KYLMÄTAOTUT PIIPUT TAKAAVAT TARKKUUDEN, JOKA KESTÄÄ PIDEMPÄÄN

Kaikissa Sako 90 -kivääreissä on kylmätaotut piiput, joille ei tarvitse tehdä sisäänampumista vaan ne ovat tarkkoja heti ensimmäisestä laukauksesta lähtien. Koska teräs ei pääse pakenemaan, kun sitä vasaroidaan vasten tuurnaa, saadaan aikaan sileä, suora ja yhtenäinen pinta, joka takaa korkean tarkkuuden. Jokainen Sako-piippu on kruunattu, mikä auttaa kaasujen tasaiseen purkautumiseeen. Kruunaus lisäksi suojataan piipun suun viisteellä. Kruunauksen geometrinen symmetria on kriittinen kiväärin tarkkuuden saavuttamiseksi. 

Kylmätaonta muuttaa teräksen mikrorakennetta. Teräksen lujuus kasvaa ja piipun kestoikä pitenee. Kun terästä taotaan tuurnaa vasten sen mikrorakenne lujittuu. Kylmätaotun piipun pinnalla on parempi eroosiokestävyys. Yhdellä piipulla saavutat siis suuremman määrän laukauksia piipun eliniän aikana ilman tarkkuuden menettämistä.

Kun luoti ohittaa ylimenon, korkeapaineiset palokaasut kuluttavat piipun ylimenokartiota ja lopulta kaasut voivat ohittaa luodin vaikuttaen heikentävästi luodin nopeuteen ja tarkkuuteen. Mitä pehmeämpi teräs on ylimenossa, sitä vakavampaa on eroosio teräksen pinnassa. Sako 90 kiväärien kylmätaottujen piippujen lujittunut teräs takaa pitkän kestoiän ylimenolle. 

Lisätietoja:

R&D Director, Sako Ltd., Miikka Tamminen, +358 50 4485436 (mobile).

Rifles Business Unit Director, Sako Ltd., Petri Rolig, +358 50 5774245 (mobile).

Sakosta

Sako kuuluu maailman arvostetuimpiin kivääri- ja patruunabrändeihin. Maineemme, korkealaatuiset tuotteemme ja uskottavuutemme perustuvat työntekijöidemme ainutlaatuisiin taitoihin ja heidän ammattiylpeyteensä. 

Vuonna 1921 perustetun Sakon historia on ollut vivahteikas. Sako perustettiin alun perin kunnostamaan ja huoltamaan Suomen suojeluskuntien aseita. Yritys on ollut keskeisessä roolissa  Suomen puolustusteollisuudessa, ja se on ollut luotettava toimittaja kymmenille eri puolilla maailmaa toimiville puolustusvoimille. 

Vuosien mittaan yritys on kasvanut keskittyen tuotannon erinomaisuuteen, omien käsityöläistensä ja henkilökuntansa kunnioittamiseen sekä innovatiivisten ratkaisujen tarjoamiseen ampujien uusiin tarpeisiin. 

Sako on kehittänyt maailmanluokan sotilas-, tarkkuus- ja metsästyskiväärejä sekä patruunoita vuosikymmenten ajan. Yhdistämällä tietämyksensä sekä kivääri- että patruunatuotannosta Sako-brändi pystyy tarjoamaan ainutlaatuisia etuja tinkimättä tarkkuudesta ja luotettavuudesta. Tärkeimpiä toiminta-alojamme ovat sotilas-, metsästys- ja urheilukiväärien sekä patruunoiden suunnittelu, tuotanto, markkinointi ja maailmanlaajuinen myynti. 

Vuonna 2000 Sako liittyi Beretta Groupiin, jonka ainutlaatuiset ampuma-aseiden valmistusperinteet ulottuvat jopa vuoteen 1526 saakka. Tämä yhteistyö antaa Sakolle ainutlaatuisen mahdollisuuden tarjota asiakkailleen kokonaisvaltaisia ja kattavia ratkaisuja ja järjestelmiä.

Sako katsoo tulevaisuuteen luottavaisemmin kuin koskaan. Jatkamme ylpeinä kiväärinvalmistustaitojen ja -tietojen kehittämistä ympäröivää luontoa kunnioittaen.

Blogi ja uutiset

Miten valmistautua kuukauden metsästysvaellukselle?

SAKO 90 – Uudelleensyntynyt

Sako mukana useissa ampumarata- ja kauppiastapahtumissa ympäri Suomen